“La salut és un estat de complet benestar físic, mental i social, i no només l’absència d’afeccions o malalties” (OMS, 1946)
La salut mental està relacionada amb el benestar emocional, la prevenció de trastorns mentals i el tractament i la recuperació de les persones amb problemàtica derivada de salut mental.
L’Organització Mundial de Salut (OMS) defineix la salut mental com un estat de benestar, el qual la persona és conscient de les seves pròpies capacitats i pot afrontar les tensions de la vida, pot treballar de forma productiva i és capaç de fer una contribució a seva comunitat.
D’aquesta manera, l’estat mental també forma part de l’avaluació de l’estat de salut de la persona: no es pot tenir un nivell òptim de salut i una salut mental deficitària. El concepte de salut mental està implícit en el de salut i, a més, com un aspecte indissociable.
Segons l’OMS, una de cada quatre persones viurà un trastorn mental al llarg de la seva vida. Existeix tot un seguit de factors que poden incidir en la seva aparició (condicions personals i socials, factors ambientals com l’estrès, alteracions químiques o estructurals en el cervell, la predisposició genètica, el consum de drogues, els traumatismes cerebrals, les malalties orgàniques…).
Tot i que tothom, en algun moment hem experimentat sentiments que ens han provocat malestar, un trastorn mental podem definir-lo com una alteració de tipus emocional, cognitiu i / o del comportament en què queden afectats processos psicològics bàsics com són l’emoció, la motivació, la conducta, la percepció, la sensació, etc., que dificulta l’adaptació de la persona a l’entorn cultural i social en què viu i crea alguna forma de malestar subjectiu.
Presència freqüent, intensa i desproporcionada de nerviosisme, preocupació o temor exagerat que pot interferir en el dia a dia de la persona provocant malestar, tensió i elevat estat d’alerta.
Tipus: T. Obsessiu-compulsiu, T. Per estrès post traumàtic, Crisi d’angoixa, Fòbies, Fòbia social.
Trastorns que cursen amb presències d’idees i percepcions anormals i pèrdua de contacte amb la realitat, provocant angoixa, nerviosisme, hipervigilància i aïllament social i emocional.
Tipus: Esquizofrènia,T.Delirant, T. Esquizoafectiu, T.Esquizofreniforme, T.Psicòtic breu
Patrons rígids i inflexibles d’experiència interna i comportament que s’aparten marcadament de les expectatives de l’ entorn de la persona que el presenta.
Tipus: T.Límit de la personalitat, T. Narcisista de la personalitat, T.Personalitat Depenent, T.Personalitat evitativa…
També coneguts com Trastorns Afectius, on la persona manifesta estats de tristor o alegria massa intensa o oscil·lacions dels mateixos, limitant la capacitat de dur una vida normal.
Tipus; T. Bipolar, Ciclotímia, T Depressiu major, Distímia
Es relacionen amb una conducta alterada respecte als hàbits alimentaris, el què es tradueix en comportaments que van des de menjar de manera descontrolada fins a la manca d’ingesta d’aliments.
Coexistència, en una mateixa persona, d’una dependència o addicció (ja sigui a substàncies legals, il·legals o a comportaments) juntament amb un problema de salut mental.
Al llarg de la nostra vida ens podem trobar amb situacions que ens facin trontollar i sentir malament. La pèrdua d’una feina, una separació, la mort d’un ésser estimat, una malaltia o qualsevol episodi estressant ens pot provocar canvis emocionals o relacionals.
Aquestes variacions de l’estat habitual són normals, però si s’allarguen setmanes o mesos poden considerar-se com un senyal de patiment emocional. En aquest moment és importar cercar suport professional.
Si observes algun patiment emocional en tu o en alguna persona que tens a prop, identifica els primers senyals de problema de salut mental:
Ha canviat la seva forma de ser? (tristesa, eufòria, canvis d’humor…)
Es comporta de forma “estranya”? (parla sol/a, diu coses sense sentit…)
Es posa en perill, gasta molts diners, consumeix tòxics…
Actua de forma diferent al que és habitual
Augmenten les “manies” o “supersticions” que repercuteixen en el seu dia a dia
Prefereix estar sol/a
Abandona les seves aficions
Abandona les rutines diàries
Està més tancat/da o obert/a del que és habitual
Té problemes laborals, a l’escola o en el grup d’amistats
Perd contacte amb les amistats
Té por a relacionar-se
Té por sense causa manifesta
Viu amb angoixa situacions habituals
Se sent trist/a sense motiu
Té canvis d’humor sobtats
Té baixa autoestima
Mostra canvis d’energia
Té conductes repetitives
Manca d’interès pel seu aspecte o higiene
Imatge extravagant (canvis significatius)
Alteracions a la son (dorm moltes/poques hores, dificultats per sortir del llit, horari alterat…)
Canvis en l’alimentació
Té dificultats de concentració, atenció o memòria…
Disminució del rendiment intel·lectual
Canvis a nivell de raonament
Dificultats per seguir converses, canvis sobtats de tema…
Desorientació, dificultat per a recordar cites, dates…
Si sents algun tipus de malestar emocional o tens una persona a prop que pateix d’algun problema de salut mental, aquí trobaràs el camí per conèixer la xarxa de salut mental.
Visita el servei d’urgències mèdiques més proper
Truca al 061 en situacions d’urgencia o de molta angoixa.
Demana hora al teu metge de capçalera que valorarà la teva situació i necessitat.
Contacta’ns al 933521339 T’ oferim un espai individual d’orientació, informació i suport
Si en algun moment detectes algun d’aquests senyals, pot ser que la persona que els manifesta estigui passant per un mal moment i que necessiti suport.
Quan abans pugui ser atesa per personal qualificat, millor resposta es podrà esperar.
Si tens dubtes o necessites suport, posa’t en contacte amb nosaltres!