Al servei de les persones des de 1979
L’associació Arep per la salut mental comença el 1979. Ens situem en aquell any i dintre d’una familia amb un fill al què se li declara un procès d’esquizofrènia. La familia esgota tots els recursos perquè atenguin el seu fill. Després d’un llarg pelegrinatge per metges, consultes i hospitals, no aconsegueixen res. Aquesta malaltia es trobava descoberta de serveis.
Així doncs, la familia decideix fundar, amb d’altres familiars, l’associació Arep. Des d’aleshores, degut a la manca de recursos sòcio-sanitaris per rehabilitar les persones afectades d’una malaltia mental, l’associació crea alternatives per a millorar el nivell de qualitat de vida dels malalts mentals.
Al 1982 es forma el Club Social. La finalitat: abordar un dels aspectes més dificultosos del procés rehabilitador: l’espai de lleure. En el Club Social, els pacients poden gaudir actualment de diferents recursos, però la majoria de vegades, quan arriba el moment d’omplir les seves hores lliures, la simptomatologia negativa dels pacients: apatia, deixades…, provoca un estancament del procés rehabilitador.
A mesura que passaven els anys des de l’inici del funcionament de l’Associació, l’experiència del dia a dia, porta a la necessitat de millorar l’autonomia dels afectats i els seus hàbits personals, ja que amb el treball rehabilitador del Centre de Dia creat al 1980, no n’hi havia prou.
Per aquest motiu al 1984 s’incorpora al programa de l’Associació el recurs dels pisos terapèutics. S’ha comprovat la seva gran utilitat en el procès rehabilitador a mida que han anat passant els anys.
Gràcies al treball en pisos s’ha comprovat que molts pacients, degut a les seves característiques de personalitat i nivell de patologia, no podien accedir a aquest recurs, però que necessitarien alguna solució a la seva problemàtica pel dia de demà.
Per tal motiu, l’Associació a l’any 2000 posa en marxa la Llar-Residència Francesc Tàrrega per a persones amb malaltia mental i al 2002 la Llar-Residència Lleó XIII.
Al 1999 davant la dificultat de poder reinserir laboralment a les persones amb malaltia mental, es crea el Centre Especial de Treball “Manipulats Arep”.
El Centre Especial de Treball (CET) té tres branques diferenciades: distribució de material d’oficina i escolar, manipulats, enquadernació i pintura. A final del 2012 es va crear la secció de missatgeria, gràcies a l’acord signat amb ASM.
Actualment el nom comercial és “La Calaixera”. I aquí trobareu tota la informació
A l’any 2002 es crea un servei pre-laboral amb la finalitat de portar a terme una orientació laboral per a facilitar la reinserció laboral protegida o si s’escau, normalitzada.
A més d’aquests recursos l’Associació ha treballat dur per tal d’aconseguir el màxim d’ajuts pels pacients amb malaltia mental: Participa en actes relacionats amb la problemàtica mental i realitza grups psicoeducatius pels familiars.
Cal destacar que Arep va contribuir d’una manera important en l’aprovació del servei d’urgències psiquiàtriques que va començar a funcionar a l’any 2002 a tot Catalunya.