El Govern aprova el Pacte Nacional de Salut Mental (PNSM) 2025-2030 i la creació del programa per al seu desenvolupament

El Govern ha aprovat el Pacte Nacional de Salut Mental (PNSM) 2025-2030 i la creació del programa per al seu desenvolupament

El nou Pla compta amb sis línies estratègiques, 25 objectius estratègics i 89 objectius operatius.

El Govern ha aprovat aquest dimarts el Pacte Nacional de Salut Mental (PNSM) 2025-2030 i la creació del programa per al seu desenvolupament.

Està previst que l’any vinent es destinin 20 milions d’euros addicionals a promoure i implementar polítiques dirigides a millorar la prevenció, atenció i integració de les persones afectades per problemes de salut mental o malestar emocional.

Les sis línies estratègiques de l’acord són les següents:

  • La participació i empoderament de la persona que pateix un problema de salut mental.
  • La protecció i promoció del benestar emocional a totes les edats de la vida i transicions de la persona, amb la contribució del sector de la salut mental a la gestió i l’abordatge de l’impacte dels determinants estructurals i socials que afecten la salut mental i el benestar emocional.
  • La prestació d’uns serveis de salut mental equitatius, accessibles i de qualitat.
  • Uns serveis integrals, integrats, multisectorials i adaptables en entorns comunitaris i amb una oferta o cartera de serveis que doni resposta a les necessitats de forma efectiva i eficient.
  • Un lideratge i governança eficaços en l’àmbit de la salut mental, amb finançament.
  • L’enfortiment dels sistemes d’informació, les dades científiques, la innovació i la recerca sobre la salut mental, amb orientació al futur.

El nou model que proposa el PNSM és un model basat en la prevenció, atenció i recuperació biopsicosocial que té en compte els diversos factors (biològics, psicològics i socials) que influeixen en el benestar d’una persona, garantint en tot moment els seus drets. Proposa deixar de tractar les persones afectades amb un problema de salut mental com a pacients per convertir-les en part activa de tot el procés i fer possible una veritable integració a la societat. Tots aquests canvis aniran acompanyats d’una millora de la coordinació entre tots els agents implicats, des de les administracions fins a les entitats especialitzades i les associacions de familiar.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.